Αναστολέας διάβρωσης
Οι αναστολείς διάβρωσης είναι χημικές ενώσεις, που όταν προστεθούν στο σκυρόδεμα σε μικρές συγκεντρώσεις, έχουν την ικανότητα να επιβραδύνουν ή να σταματούν το ρυθμό διάβρωσης των ράβδων οπλισμού. Ο αναστολέας διάβρωσης προστατεύει από τη δημιουργία σκουριάς, δημιουργεί αλκαλικό περιβάλλον γύρω από το σιδηρό οπλισμό, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί και σαν γέφυρα πρόσφυσης μεταξύ οπλισμού και επισκευαστικού κονιάματος.
Αντισεισμικός αρμός
Οι αρμοί εξασφαλίζουν την δυνατότητα διαστολής και συστολής των εφαπτόμενων στοιχείων των κτιριακών κατασκευών. Το πάχος του αντισεισμικού αρμού καθορίζεται από τις μέγιστες σεισμικές μετακινήσεις του υπό μελέτη νεόδμητου κτηρίου και του γειτονικού, ώστε να αποφεύγονται οι μόνιμες παραμορφώσεις.
Αυγουλιέρα
Η αποστραγγιστική μεμβράνη ή αυγουλιέρα είναι κατασκευασμένη από HDPE–υψηλής πυκνότητας πολυαιθυλένιο και έχει ενσωματωμένες πλαστικές κυκλικές προεξοχές για να μπορεί να δημιουργεί ένα κενό αερισμού μπροστά από τα τοιχία που προστατεύει. Τοποθετείται σε τοιχία υπογείων για να εξασφαλίζεται η προστασία από τραυματισμό και μηχανική φθορά κατά τη διαδικασία επίχωσης και για την ομαλή απομάκρυνση (αποστράγγιση) των υπόγειων υδάτων (σύστημα Drainage). Βοηθάει πολύ ως προς τον έλεγχο της υδροστατικής πίεσης γιατί δημιουργεί αυτό το κενό μπροστά από το τοιχίο. Όσο νερό περάσει πίσω από την αποστραγγιστική μεμβράνη πέφτει προς τα κάτω και φθάνει στην περιμετρική αποστράγγιση για να απομακρυνθεί από το κτίριο προς ασφαλή κατεύθυνση. Τέλος, η αποστραγγιστική μεμβράνη βοηθάει στον έλεγχο της συμπύκνωσης που είναι συνήθης στους υπόγειους χώρους. Αποτελεί επιφάνεια συμπύκνωσης τω υδρατμών που μεταναστεύουν με διάχυση από μέσα προς τα έξω. Εφαρμόζεται επίσης σε φυτεύσεις δωμάτων. Η κατανάλωσή του είναι περίπου 1m² μεμβράνης ανά 1m² επιφάνειας, ενώ συσκευάζεται σε ρολά 40 m² (2,0 m x 20,0 m).
Δάπεδα
Οι συνηθέστερες μορφές δαπέδων που τοποθετούνται σε νέες κατασκευές ή ανακαινίσεις είναι οι ακόλουθες:
- Δάπεδα από συμπαγές ξύλο-μασίφ: Κατασκευάζονται από κομμάτι συμπαγούς ξύλου, μαλακής ή σκληρής ξυλείας (από δρυ, κερασιά, καρυδιά, βένγκε κτλ) με τοποθέτηση καρφωτά ή κολλητά.
- Προβερνικωμένα πολυστρωματικά δάπεδα-ημιμασίφ: Αποτελούνται από δύο ή τρεις στρώσεις ξύλου διαφορετικής πρώτης ύλης. Η επιφανειακή στρώση κατασκευάζεται από πραγματικό ξύλο, ενώ οι υπόλοιπες από πεπιεσμένο πεύκο ή κόντρα πλακέ και η τοποθέτηση των δαπέδων αυτού του τύπου γίνεται καρφωτά, κολλητά ή πλωτά.
- Συνθετικά πολυστρωματικά δάπεδα (laminate): Τα δάπεδα laminate αποτελούνται σε γενικές γραμμές από τέσσερις στρώσεις, Η πρώτη αποτελείται από διαφανές και ανθεκτικό υλικό που προστατεύει το δάπεδο από γρατζουνιές και υγρά, η δεύτερη είναι η διακοσμητική στρώση που είναι συνήθως τρισδιάστατη φωτογραφία φυσικού ξύλου (απομίμηση ξύλου), η τρίτη από ινοσανίδα υψηλής πυκνότητας (HDF) που αποτελεί τον πυρήνα του δαπέδου και τέλος, η τελευταία στρώση είναι εμποτισμένη σε ρητίνη μελαμίνης για μεγαλύτερη σταθερότητα και αντοχή στην υγρασία. Η τοποθέτησή τους μπορεί να γίνει καρφωτά, κολλητά ή πλωτά.
Τα κεραμικά πλακίδια αποτελούν τη δημοφιλέστερη επιλογή επένδυσης καθώς είναι ανθεκτικά σε κρούση, κάμψη, υγρασία και πυρκαγιά, είναι εύκολη η εφαρμογή τους ακόμη και πάνω σε υφιστάμενα δάπεδα, καθαρίζονται και συντηρούνται εύκολα, διατίθενται σε μεγάλη ποικιλία τύπων, μεγεθών, σχεδίων και υφών, ενώ τέλος είναι οικονομικά και οικολογικά.
Το μάρμαρο είναι συνυφασμένο με την Ελλάδα. καθώς η χρήση του ως δομικό υλικό ξεκίνησε από τη χώρα μας. Το μάρμαρο είναι ένα απόλυτα φυσικό υλικό, ένα πέτρωμα, που αποτελείται κυρίως από ασβεστίτη και μαγνησίτη και έχει κρυσταλλική ή κοκκώδη υφή. Το μάρμαρο μπορεί να λειανθεί, να στιλβωθεί και να διαμορφωθεί σε πλάκες για επίστρωση, επένδυση και διακόσμηση. Τη μάζα του μαρμάρου διασχίζουν φλέβες διαφορετικών χρωμάτων και σχημάτων. Η κομψότητα και η διαχρονικότητα του το έχουν κάνει δημοφιλές υλικό όχι μόνο για επενδύσεις δαπέδων αλλά και για επενδύσεις τοίχων (ορθομαρμαρώσεις), για επενδύσεις κτιστών επίπλων, για επενδύσεις εξωτερικών χώρων, κλπ. Δίνει την αίσθηση της πολυτέλειας και του εκλεπτυσμένου γούστου και αναδεικνύεται με όλα τα στυλ διακόσμησης.
Διαχρονικό και παραδοσιακό υλικό που εφαρμόζεται είτε χυτά είτε με τη μορφή έτοιμων πλακιδίων. Πολύχρωμα βότσαλα, αδρανή από μάρμαρα ή φυσικές πέτρες και άλλα αναμειγνύονται με κονίαμα σχηματίζοντας μια επιφάνεια με απεριόριστες χρωματικές επιλογές, μεγάλη αντοχή, μικρή απορροφητικότητα και εύκολη συντήρηση.
Τα χυτά δάπεδα σκυροδέματος χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερες μηχανικές ιδιότητες και υψηλή αισθητική. Τα δάπεδα σκυροδέματος υψηλής αντοχής είναι ιδανικά για επαγγελματικούς χώρους με έντονες καταπονήσεις. Το πιο διαδεδομένο διακοσμητικό δάπεδο σκυροδέματος για εσωτερικούς χώρους είναι το πατητό τσιμεντοκονίαμα, το οποίο συνθέτει λιτές ομοιόμορφες επιφάνειες μεγάλης αντοχής και εύκολης συντήρησης, σε ποικιλία χρωμάτων και υφών.
Εμφανές σκυρόδεμα
Εμφανές είναι το σκυρόδεμα που δεν καλύπτεται από επιχρίσματα ή άλλες επενδύσεις. Με εμφανές σκυρόδεμα μπορούν να κατασκευαστούν εσωτερικοί και εξωτερικοί τοίχοι, δάπεδα, υποστυλώματα, πάγκοι κ.ά. Ανεξαρτήτως αν το στοιχείο έχει στατικό ή διακοσμητικό ρόλο, η μέθοδος κατασκευής είναι κατά βάση κοινή και αφορά στη χύτευση σκυροδέματος μέσα σε καλούπια. Στα πλεονεκτήματα του εμφανούς σκυροδέματος ανήκει η πυραντοχή, η ανθεκτικότητα σε φθορά και υγρασία, καθώς και η ελάχιστη συντήρηση. Επίσης, σημαντικές είναι οι θερμοχωρητικές ιδιότητες των συμπαγών στοιχείων σκυροδέματος που συμβάλλουν στη βελτίωση της ενεργειακής συμπεριφοράς των κτιρίων. Στα μειονεκτήματα του υλικού, κατατάσσεται η δυσκολία τοποθέτησης αγωγών και καλωδίων στη μάζα του τοίχου.
Ενεργειακά κουφώματα
Ενεργειακά κουφώματα ή θερμοδιακοπτόμενα λέγονται τα κουφώματα που στο εσωτερικό τους έχουν ειδικό μονωτικό υλικό (ρητίνη ή πολυαμίδιο) που είναι κακός αγωγός της θερμότητας, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν απώλειες θερμότητας ή ψύξης από και προς το εσωτερικό του σπιτιού. Στο ενεργειακό κούφωμα τοποθετούνται ενεργειακοί διπλοί ή τριπλοί υαλοπίνακες και θερμοδιακοπτόμενα κουτιά ρολού, προσδιδοντάς του ακόμα υψηλότερη θερμική αντίσταση. Ειδικότερα, τα κουφώματα αλουμινίου είναι φιλικά προς το περιβάλλον, αφού το αλουμίνιο είναι ένα πλήρως ανακυκλώσιμο προϊόν, μπορούν να καλύψουν όλους τους τύπους των κουφωμάτων (ανοιγόμενα, συρόμενα, επάλληλα κλπ.) και προσφέρουν υψηλή ασφάλεια γιατί είναι εφοδιασμένα με αντιδιαβρωτική προστασία και αντιδιαρρηκτικό σχεδιασμό. Προτιμούνται ως επί το πλείστον σε νέα κτιριακά έργα ή ανακαινίσεις.
Εντοιχιζόμενο καζανάκι
Το εντοιχισμένο καζανάκι αποτελεί την κορυφαία επιλογή αισθητικής και εξοικονόμησης χώρου στο σύγχρονο μπάνιο, καθώς είναι πιο λειτουργικό και κάνει το χώρο του μπάνιου να δείχνει πιο όμορφος, ενώ συνδυάζεται άψογα με κρεμαστή λεκάνη. Τα εντοιχισμένα καζανάκια προτιμώνται περισσότερο τα τελευταία χρόνια λόγω της εξοικονόμησης χώρου και αποτελούν ιδανική λύση για πιο μικρά μπάνια.
Εξηλασμένη πολυστερίνη
Η εξηλασμένη πολυστερίνη είναι ένα αφρώδες συνθετικό υλικό, ευρύτατα διαδεδομένο παγκοσμίως με πολλές οικοδομικές χρήσεις. Είναι υλικό «κλειστής κυψελικής δομής», το οποίο με διαδικασία πολυμερισμού και διαρκούς εξέλασης παίρνει τη μορφή θερμομονωτικών πλακών. Χάρη στην άψογη θερμομονωτική και μηχανική συμπεριφορά της, η αφρώδης εξηλασμένη πολυστερίνη χρησιμοποιείται ευρέως σε πλήθος εφαρμογών, προσφέροντας αξιόπιστες κατασκευαστικές λύσεις σε αρχιτέκτονες, μηχανικούς, κατασκευαστές και τεχνίτες.
Επιχρίσματα
Ως επίχρισμα (σοβά) ονομάζουμε την επικάλυψη των τοίχων και του σκελετού (υποστυλώματα, δοκάρια, τοιχία) με ένα ή περισσότερα στρώματα κονιάματος. Τα επιχρίσματα αποτελούν σημαντικό στοιχείο της αισθητικής των εξωτερικών επιφανειών των κτιρίων, ενώ προσφέρουν προστασία από τις καιρικές συνθήκες και τη φθορά του χρόνου ενισχύοντας παράλληλα τη θερμομόνωση του κτιρίου.
Τα επιχρίσματα ανάλογα με τη σύνθεση τους διακρίνονται σε:
Στο μείγμα τους εμπεριέχονται χρωστικές ουσίες με μαρμαρόσκονη και πλαστικοποιητές. Βρίσκουν εφαρμογή ως τελική στρώση επιχρίσματος και μπορούν να παραμείνουν χωρίς βαφή.
Το μείγμα τους περιλαμβάνει μικρότερη ποσότητα νερού σε σχέση με τα κοινά κονιάματα, με αποτέλεσμα να προσφέρουν αυξημένη στεγανότητα.
Στο μείγμα τους εμπεριέχονται ειδικοί πλαστικοποιητές και μπορούν να εφαρμοστούν πατητά στα εσωτερικά τοιχώματα των δεξαμενών.
Στο μείγμα τους περιέχεται πυρίτιο και οργανικές ουσίες, τα οποία τους προσδίδουν ματ υφή και υψηλή στεγανότητα.
Στο μείγμα τους περιέχονται ίνες χάλυβα ή γυαλιού, τα οποία βελτιώνουν αισθητά την αντοχή τους.
Αποτελούνται από τσιμέντο ή ασβέστη ή και τα δύο, ενώ η άμμος ολικά ή μερικά αντικαθίσταται από θερμομονωτικό υλικό. Στο μείγμα προστίθενται συνήθως προσμείξεις για βελτίωση πλαστικότητας και πρόσφυσης. Τα θερμομονωτικά επιχρίσματα εφαρμόζονται ως δεύτερη λεπτή στρώση και καλύπτονται από τρίτη στρώση τριφτού επιχρίσματος, παρουσιάζοντας αυξημένη θερμομονωτική ικανότητα σε σύγκριση με τα κοινά επιχρίσματα.
Διαμορφώνονται ανάλογα με τη μέθοδο εφαρμογής της τελικής στρώσης του επιχρίσματος και διακρίνονται σε:
- Τριφτά/Λεία επιχρίσματα, όπου η τελική στρώση εφαρμόζεται πατητά με μυστρί σε δύο διαδοχικές στρώσεις.
- Πεταχτά επιχρίσματα, όπου η τελική στρώση εφαρμόζεται πεταχτά με μυστρί και τρίβεται με σκληρή βούρτσα, δημιουργώντας ανώμαλη επιφάνεια με υφή σπόγγου.
- Ραντιστά επιχρίσματα, όπου η τελική στρώση εφαρμόζεται σε στεγνό υπόβαθρο με ράντισμα με βούρτσα ή θυμαράκι.
- Τυρολέζικο φινίρισμα, όπου η τελική στρώση ψεκάζεται με ειδικές συσκευές ομοιόμορφα με πλούσιο τελικό κονίαμα.
- Κοκκώδης τελική επιφάνεια, όπου εφαρμόζεται με πέταγμα καθαρών και στεγνών αδρανών στην νωπή τελική στρώση τριφτού επιχρίσματος.
- Πελεκητά επιχρίσματα, όπου η τελική επιφάνεια λαξεύεται με ξύλινο τριβίδι μερικές ώρες μετά την εφαρμογή της.
- Σπατουλαριστά επιχρίσματα, όπου εφαρμόζεται σε παχιές στρώσεις πάνω σε προηγούμενη τριφτή ή πεταχτή στρώση.
- Ανάγλυφα τελειώματα, που δημιουργούνται με εργαλεία χειρός πάνω στην νωπή ή στεγνή τελική στρώση επιχρίσματος.
- Επιχρίσματα με πρόσθετα αδρανή, που επικολλώνται με εργαλεία χειρός σε νωπή λεία τελική στρώση επιχρίσματος.
Η ρηγμάτωση των επιχρισμάτων οφείλεται κατά κύριο λόγο στη συμπεριφορά της στρώσης του επιχρίσματος ή της επιφάνειας-υποστρώματος εφαρμογής. Επίσης, αιτία ρηγματώσεων μπορεί να είναι οι ακατάλληλες συνθήκες εφαρμογής του επιχρίσματος, το μεγάλο πάχος του ή οι διαφορές πάχους των αλεπάλληλων στρώσεων, ενώ αποκολλήσεις επιχρισμάτων οφείλονται συνήθως σε κακή συνάφεια τους με το υπόστρωμα εφαρμογής. Οι κατηγορίες ρωγμών των επιχρισμάτων είναι οι εξής:
Δημιουργούνται λόγω κακής εφαρμογής κάποιας στρώσης επιχρίσματος, όπως διαφορές πάχους διαδοχικών περιοχών του κα.
Συνήθως προκαλούνται από κακή εφαρμογή του επιχρίσματος σε συνδυασμό με υπόβαθρο από διαφορετικά υλικά ή υπόβαθρο με χαμηλή απορροφητικότητα.
Εμφανίζονται στο επίχρισμα κατά μήκος των αρμών των διαδοχικών στοιχείων του υπόβαθρου, αν το συνδετικό υλικό μεταξύ τους δεν είναι αρκετά ανθεκτικό σε σχέση με τις περιβαλλοντικές και μηχανικές καταπονήσεις που υφίσταται η επιφάνεια.
Οφείλονται συνήθως σε κακή πρόσφυσή τους στην επιφάνεια εφαρμογής, οφείλονται επίσης στην ανώμαλη επιφάνεια του υπόβαθρου ή στο επίχρισμα ανομοιόμορφου πάχους.
Η εφαρμογή των επιχρισμάτων γίνεται σε δύο ή τρεις στρώσεις, ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες της εκάστοτε περιοχής, την τραχύτητα της επιφάνειας, τη χρήση ή μη πλέγματος και την επιδιωκόμενη αισθητική. Η εφαρμογή των επιχρισμάτων πραγματοποιείται είτε χειρωνακτικά με μυστρί είτε με ειδικά μηχανήματα.
Η πρώτη στρώση του επιχρίσματος (πεταχτό) είναι καίρια για τη στεγανοποιητική ικανότητα και την καλή πρόσφυση του επιχρίσματος. Καλύπτει λεπτές ρηγματώσεις του υποστρώματος, καθιστά την επιφάνεια ομοιογενή και εξασφαλίζει την καλή πρόσφυση της επόμενης στρώσης. Το πάχος της είναι συνήθως περίπου 6mm.
Η δεύτερη στρώση (λάσπωμα) εξομαλύνει πλήρως το υπόβαθρο και για την άρτια εφαρμογή της χρησιμοποιούνται ειδικοί οδηγοί. Το πάχος της είναι συνήθως 12 με 15mm.
Η τρίτη και τελική στρώση (τριφτό ή ψιλό) εφαρμόζεται ανάλογα με την επιδιωκόμενη τελική υφή της επιφάνειας. Το πάχος της συνήθως δεν ξεπερνά τα 5 με 6mm. Τέλος, τονίζεται πως κάθε στρώση πρέπει να αφήνεται να ‘’τραβήξει’’ πριν την εφαρμογή της επόμενης.
Εσχάρα πεδιλοδοκών
Τύπος θεμελίωσης όπου τα υποστυλώματα εδράζονται σε “πλέγμα” (κάνναβο) δοκών με διατομή σχήματος ανεστραμμένου Τ. Στις πεδιλοδοκούς ουσιαστικά συνδυάζονται οι ιδιότητες των πεδίλων και των συνδετήριων δοκών. Η εσχάρα πεδιλοδοκών είναι ο πιο διαδεδομένος τύπος θεμελίωσης καθώς ανταποκρίνεται στις υψηλές απαιτήσεις αντισεισμικού σχεδιασμού στα σύγχρονα κατασκευαστικά έργα.
Ικρίωμα
Υπό τον όρο ικριώματα νοούνται οι σκαλωσιές κάθε είδους και κυρίως σκαλωσιές κτιρίων και εν γένει δομικών έργων (προσόψεως, προστασίας, υποστύλωσης κλπ.), εξέδρες, κερκίδες, χωροδικτυώματα ολόσωμων φορέων και εν γένει κάθε παρόμοια κατασκευή που εγείρεται/κατασκευάζεται με σκοπό την επί αυτής ανάρτηση ή/και τοποθέτηση μονίμου ή κινητού φορτίου και εμπίπτει στις διατάξεις της ισχύουσας εθνικής και κοινοτικής τεχνικής νομοθεσίας. Ικρίωμα λοιπόν είναι η σκαλωσιά που εγκαθίσταται για τη σκυροδέτηση μιας οικίας, η σκαλωσιά που τοποθετείται για το σοβάτισμα και βάψιμο ενός κτιρίου, οι λυόμενες κερκίδες ενός γηπέδου ή θεάτρου, τα δικτυώματα ανάρτησης εξοπλισμού φωτισμού σε μια συναυλία κλπ.
Πέργκολα
Οι πέργκολες είναι συστήματα σκίασης τα οποία μας παρέχουν προστασία από τον ήλιο και τις καιρικές συνθήκες, ενώ παράλληλα διακοσμούν όμορφα τις βεράντες, τα μπαλκόνια και τους κήπους μας. Σύμφωνα το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ) «Πέργκολα είναι η εξωτερική ασκεπής σταθερή κατασκευή με μέγιστο ύψος τα τρία μέτρα, που προορίζεται για την αναρρίχηση των φυτών ή την τοποθέτηση προσωρινών σκιάστρων από ύφασμα, καλαμωτή και κινητά στοιχεία, αποκλειόμενων οποιωνδήποτε άλλων κατακόρυφων στοιχείων πλήρωσης του φέροντα οργανισμού της κατασκευής».
Περσίδες σκίασης
Η σκίαση και η ηλιοπροστασία κτιρίων αποτελεί πολύ σημαντικό παράγοντα στη σύγχρονη αρχιτεκτονική. Συμβάλλει καθοριστικά στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην ολική ενεργειακή αναβάθμιση κάθε κτιρίου ενώ παράλληλα αποτελεί σημαντικό στοιχείο της αισθητικής του. Οι εξωτερικές περσίδες έχουν τη δυνατότητα απορρόφησης/αντανάκλασης έως και 80% της ηλιακής ακτινοβολίας προσφέροντας εξοικονόμηση ενέργειας από τη μείωση του κόστους κλιματισμού έως και 40%. Οι Εξωτερικές Περσίδες παρέχουν ηλιοπροστασία και εξωτερική θέα. Η ρύθμιση του φωτός επιτρέπει την πλήρη απομόνωση από ανεπιθύμητα βλέμματα και η δυνατότητα εσωτερικής και εξωτερικής θέας προσδίδει ευχάριστη ατμόσφαιρα στο χώρο. Με περιστροφή «συνεχούς ροής κίνησης» των φύλλων επιτυγχάνεται φως ή ηλιοφάνεια κατά βούληση και επομένως η επιθυμητή σύνδεση εσωτερικού με εξωτερικό χώρο.
Πισίνα
Tο σκυρόδεμα είναι το υλικό που χρησιμοποιείται συχνότερα είτε για την κατασκευή μόνο του πυθμένα της πισίνας είτε ολόκληρης της πισίνας, λόγω των πλεονεκτικών ιδιοτήτων του (αντοχή, στεγανότητα, μεγάλη διάρκεια). Επιπλέον, το σκυρόδεμα προσφέρει μεγάλη ευελιξία στην κατασκευή πιο ασυνήθιστων μορφών, όπως πισίνες με καμπύλα περιγράμματα, με κτιστά σκαλοπάτια κτλ. Η διαδικασία κατασκευής κολυμβητικής δεξαμενής (πισίνας) από σκυρόδεμα περιλαμβάνει τα εξής στάδια:
- Στατική μελέτη και σχεδιασμός του σκελετού της πισίνας από άρτια καταρτισμένο πολιτικό μηχανικό
- Έλεγχος, προετοιμασία και εκσκαφή του εδάφους
- Τοποθέτηση των καλουπιών και του μεταλλικού οπλισμού και εγκατάσταση των εντοιχιζόμενων τμημάτων των υδραυλικών και ηλεκτρικών δικτύων
- Σκυροδέτηση του πυθμένα και των τοιχωμάτων
- Ενίσχυση στεγανότητας της δεξαμενής
- Επένδυση της πισίνας
- Λοιπές εργασίες, όπως κατασκευή μηχανοστασίου, διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου κτλ
Πλάκα Zoelner (Δοκιδωτή)
Όταν έχουμε μεγάλα ανοίγματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν δοκιδωτές πλάκες (Zoellner ή σάντουιτς). Τα πλεονεκτήματα των δοκιδωτών πλακών είναι ότι έχουν μεγάλο πάχος, μικρό ίδιο βάρος και δεν επιβαρύνουν με μεγάλα φορτία το σκελετό και τη θεμελίωση του κτιρίου. Ο συγκεκριμένος τύπος πλακών επιλέγεται υπό προϋποθέσεις και πάντα κατόπιν μελέτης και έμπειρου σχεδιασμού.
Πόρτες ασφαλείας
Οι εξωτερικές πόρτες οφείλουν να συνδυάζουν εμφάνιση, ασφάλεια, ανθεκτικότητα, μόνωση και λειτουργικότητα. Ο τύπος θωράκισης, μονή ή διπλή, η κλειδαριά (συνήθως κυλινδρική) και το κάσωμα είναι καθοριστικά στην επιλογή της πόρτας ασφαλείας. Ανάλογα με το υλικό κατασκευής τους διακρίνονται σε πόρτες laminate, πόρτες καπλαμά, πόρτες αλουμινίου, πόρτες PVC, πόρτες με γυάλινη επένδυση κα.
Ρητίνη
Η χρήση εποξεικών ρητινών στις κατασκευές είναι ευρέως διαδεδομένη χάρη στη χημική τους σύσταση, η οποία επιτρέπει την παραγωγή υλικών με ευρύ φάσμα δυνατοτήτων. Ουσιαστικά πρόκειται για εποξεικές κόλλες που προκύπτουν από την ανάμειξη εποξεικής ρητίνης και σκληρυντή. Οι εποξεικές ρητίνες διαθέτουν εξαιρετική πρόσφυση με άλλα κατασκευαστικά υλικά, πολύ καλές μηχανικές ιδιότητες, υψηλή χημική και θερμική αντίσταση και ιδιότητες ηλεκτρικής μόνωσης. Από τις πιο διαδεδομένες εφαρμογές των εποξεικών ρητινών είναι η επισκευή στοιχείων οπλισμένου σκυροδέματος (σφράγιση ρωγμών, προστασία οπλισμού από διάβρωση, πάκτωση βλήτρων και αγκυρίων, συγκόλληση νέου σκυροδέματος πάνω σε παλαιό για αποτελεσματική συνάφεια).
Σενάζ (ή Πρέκι)
Τα σενάζ είναι ζώνες από οπλισμένο σκυρόδεμα και τοποθετούνται χυτά-με τους κατάλληλους ξυλότυπους-επί των πλινθοδομών επιτυγχάνοντας την καλύτερη σταθεροποίησή τους. Σε ειδικές περιπτώσεις τοποθετούνται προκατασκευασμένα, τοποθετημένα με κατάλληλες συνδέσεις και τσιμεντοκονίαμα. Όλα τα σενάζ έχουν πάχος τουλάχιστον 10 εκ. και πλάτος ίσο με αυτό της κάθε πλινθοδομής. Το πρώτο σενάζ τοποθετείται στο ύψος της «ποδιάς» (κάτω μέρος) των παραθύρων και το δεύτερο στο ύψος των υπέρθυρων (πρεκιών) ή ρολών ανάλογα με τον τύπο του κουφώματος. Στους «τυφλούς» τοίχους (χωρίς πόρτα ή παράθυρο), το δεύτερο σενάζ κατασκευάζεται ακριβώς κάτω από το σφήνωμα του τοίχου, καθιστώντας τους έτσι απολύτως συμπαγής. Ο οπλισμός των σενάζ στην απλή του εκδοχή αποτελείται από βέργες χάλυβα διαμέτρου 8 ή 10 χιλιοστών.
Στηθαίο
Το στηθαίο είναι ένας χαμηλός τοίχος που βρίσκεται στην άκρη της οροφής, της βεράντα ή του μπαλκονιού-εξώστη. Πρόκειται ουσιαστικά για μια κατασκευή (από τούβλο, από μπετό, από ξύλο, με μεταλλικό κιγκλίδωμα κα) που προστατεύει τους περαστικούς και αποτρέπει τα ατυχήματα.
Συνδετήρες χάλυβα
Η τοποθέτηση συνδετήρων (τσέρκια) προστατεύει το σκυρόδεμα από εγκάρσια διαστολή μιας και προσομοιάζει την εφαρμογή εγκάρσιας θλιπτικής δύναμης. Οι συνδετήρες προστατεύουν τον διαμήκη οπλισμό από λυγισμό και βελτιώνουν την πλαστιμότητα και τη φέρουσα ικανότητα των υποστυλωμάτων, των δοκών κτλ.
Ψευδοροφή
Η ψευδοροφή είναι μία δεύτερη οροφή που κατασκευάζεται σε απόσταση κάτω από την δομική οροφή (συνήθως πλάκα σκυροδέματος). Πρώτα κατασκευάζεται ο κατάλληλος σκελετός, ακόλουθα τοποθετούνται οι καλωδιώσεις και αεραγωγοί (αν προβλέπονται), τοποθετείται το υλικό θερμομόνωσης (όταν απαιτείται) και τέλος βιδώνεται η τελική επιφάνεια η οποία συνηθέστερα είναι γυψοσανίδα. Τα βασικά οφέλη που προσφέρουν οι ψευδοροφές με γυψοσανίδες είναι:
- Καλή θερμομόνωση και ηχομόνωση
- Σταθερότητα και αντοχή
- Τοποθέτηση κρυφού φωτισμού
- Αναβάθμιση αισθητικής του χώρου
- Απόκρυψη καλωδιώσεων κaι εξοπλισμού