Ανελαστική στατική ανάλυση Pushover

Η ανελαστική στατική ανάλυση (Static Pushover ή απλά Pushover) είναι δημοφιλής μέθοδος ανάλυσης για την εκτίμηση της σεισμικής επάρκειας και συμπεριφοράς των κατασκευών. Έχει ενταχθεί σε αρκετούς αντισεισμικούς κανονισμούς και χρησιμοποιείται από τους μελετητές για τον έλεγχο της σεισμικής επάρκειας υφιστάμενων, αλλά και νέων κατασκευών. Η εφαρμογή της αφορά στην επιβολή στο προσομοίωμα της κατασκευής στατικών σεισμικών φορτίων, προοδευτικά αυξανόμενων σε μέγεθος, έως την κατάρρευσή της. Ο μελετητής μηχανικός έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τη μέθοδο Pushover τόσο στην αποτίμηση και τον ανασχεδιασμό παλαιότερων κτιρίων όσο και στην ανάλυση νέων κατασκευών. Η μέθοδος αυτή είναι πιο ακριβής διότι δεν βασίζεται μόνο στη δυσκαμψία των μελών, αλλά συνεκτιμά και την αντοχή τους, ενώ καθιστά δυνατό τον έλεγχο της δυνατότητας παραμόρφωσης όπως αυτή διαμορφώνεται βάσει π.χ. της περίσφιγξης και της λεπτομέρειας όπλισης. Εξασφαλίζεται επίσης, η εποπτεία κατανομής των βλαβών στον φορέα και γίνεται απαλλαγή από ικανοτικά προσομοιώματα. Τέλος, μπορεί να ελεγχθεί η επάρκεια του φορέα για πολλές επιτελεστικότητες ταυτόχρονα (Άμεση χρήση, Προστασία ζωής, Αποφυγή κατάρρευσης).

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αρχιτεκτονική μελέτη

Η εκπόνηση της αρχιτεκτονικής μελέτης αποβλέπει στην επίλυση προβλημάτων εξυπηρέτησης και έκφρασης των ανθρωπίνων αναγκών στο χώρο. Αφορά στη γενική μελέτη των κτιριακών έργων ως ενιαίων κατασκευών στο χώρο, αλλά και των ειδικότερων μελετών όπως μελέτες διαρρυθμίσεως εσωτερικών χώρων και διαμορφώσεων υπαίθριων χώρων, μελέτη ειδικών κτιριοδομικών θεμάτων κλπ. Η αρχιτεκτονική μελέτη αποτελεί πρωταρχική και μείζονος σημασίας μελέτη για την έκδοση νέων οικοδομικών αδειών.

Βεβαίωση μηχανικού

Η Βεβαίωση Μηχανικού πιστοποιεί πως στο ακίνητο δεν έχουν εκτελεστεί αυθαίρετες κατασκευές καθ’ υπέρβαση της δόμησης, της κάλυψης και του ύψους και δεν έχουν εγκατασταθεί αυθαίρετες χρήσεις. Η Βεβαίωση Μηχανικού απαιτείται σε δικαιοπραξίες εν ζωή έως τις 31/1/2021 και θα αντικατασταθεί από την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου.

Διάγραμμα κάλυψης

Το διάγραμμα κάλυψης αποτελεί τμήμα μιας αρχιτεκτονικής μελέτης και απαιτείται στην έκδοση νέων αδειών δόμησης ή αδειών κατεδάφισης ή αδειών μικρής κλίμακας. Το διάγραμμα κάλυψης δίνεται σε κλίμακα 1:100 ή 1:200, προκύπτει από υπεύθυνη αποτύπωση μελετητή μηχανικού και περιλαμβάνει:

  • Το οικόπεδο με όλες τις διαστάσεις του, τις πλευρές και το εμβαδόν του.
  • Τα κτίσματα, τις διαστάσεις τους, τη θέση τους σε σχέση με τις οικοδομικές γραμμές και τα πλάγια όρια του οικοπέδου, τις προεξοχές (εξώστες κλπ.) τις εσοχές και ό,τι άλλο στοιχείο είναι απαραίτητο για τον υπολογισμό της κάλυψης, της δόμησης, του ύψους και του όγκου του κτιρίου.
  • Τους υπολογισμούς της επιτρεπόμενης και πραγματοποιούμενης κάλυψης και δόμησης, του μέγιστου επιτρεπόμενου ύψους, των πλάγιων και οπίσθιων αποστάσεων, των προεξοχών, τον υπολογισμό των αναγκών σε χώρους στάθμευσης και τον τρόπο κάλυψής τους.
  • Σχηματική τομή, στην οποία υπάρχουν το συνολικό ύψος του κτίσματος, το ύψος για την εξάντληση του συντελεστή δόμησης, τα ύψη των ορόφων και οι στάθμες τους από την υψομετρική αφετηρία.

Όπου απαιτείται δικαιολόγηση των παραπάνω πολεοδομικών-μελετητικών όρων, γίνεται αναφορά στα σχετικά άρθρα του Ν.Ο.Κ. στις ειδικές διατάξεις, στις εγκυκλίους και στις αποφάσεις (παρεκκλίσεων κλπ.) που εφαρμόζονται.

Δυναμική ανάλυση Χρονοϊστορίας

Η δυναμική ανάλυση με χρονοϊστορία επιταχύνσεων είναι μία πό τις μεθόδους ανάλυσης που χρησιμοποιούνται σε μελέτες στατικής επάρκειας και αποτίμημησης υφιστάμενων κατασκευών. Αφορά την καταγραφή-προσομοίωση της απόκρισης ενός φορέα όταν σε αυτόν επιβληθεί τεχνητά ως δύναμη το επιταχυνσιογράφημα ενός σεισμού, η πραγματική δηλαδή σεισμική κίνηση κατά τη διάρκεια του σεισμικού γεγονότος. Τέτοιας μορφής επιταχυνσιογραφήματα υπάρχουν τόσο από καταγραφές πραγματικών σεισμών όσο και τεχνητά, με κατάλληλα χαρακτηριστικά για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων. Η δυναμική ανάλυση με χρονοϊστορίες επιταχύνσεων προβλέπεται από τους Κανονισμούς και ως μια συμπληρωματική διαδικασία σχεδιασμού, υπό κατάλληλες πάντα προϋποθέσεις.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ενεργειακός Επιθεωρητής

Ο Ενεργειακός Επιθεωρητής είναι μελετητής μηχανικός εγγεγραμμένος στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών, που διενεργεί ενεργειακές επιθεωρήσεις κτιρίων ή/και συστημάτων θέρμανσης ή/και συστημάτων κλιματισμού. Στην ουσία πρόκειται για επιστήμονες προερχόμενους από σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (Πολυτεχνικά ιδρύματα ή Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα) που έχουν λάβει και επιπρόσθετη εξειδικευμένη εκπαίδευση πάνω στο αντικείμενο της ενεργειακής συμπεριφοράς των κτιρίων. Ο ρόλος του Ενεργειακού Επιθεωρητή δεν περιορίζεται απλώς στην πραγματοποίηση μιας τυπικής ενεργειακής επιθεώρησης και στην έκδοση του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η μίσθωση ή η μεταβίβαση ενός ακινήτου. Απεναντίας, οι Ενεργειακοί Επιθεωρητές έχουν όλες εκείνες τις γνώσεις θεωρητικές και πρακτικές, ώστε να είναι σε θέση να συμβουλεύσουν κατάλληλα τους ιδιοκτήτες αλλά και τους ενοίκους ακινήτων προκειμένου να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση των ακινήτων. Με την δική τους καθοδήγηση μπορούν όσοι ενδιαφέρονται να αναζητήσουν τεχνικές λύσεις που θα συμβάλλουν στην ενεργειακή θωράκιση του χώρου τους αλλά και στην αναβάθμιση ή βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων και συστημάτων. Τέλος, σημειώνεται πως είναι καθοριστική η συμβολή τους στην κατασκευή νέων έργων, τα οποία πλέον οφείλουν by design να ανήκουν τουλάχιστον σε Ενεργειακή Κλάση Α.

Μελέτη ενεργειακής απόδοσης κτιρίου

Στόχος της ενεργειακής μελέτης είναι η ελαχιστοποίηση, κατά το δυνατόν, της κατανάλωσης ενέργειας για τη σωστή λειτουργία του κτηρίου, μέσω:

  • Του βιοκλιματικού σχεδιασμού του κτηριακού κελύφους, αξιοποιώντας την θέση του κτηρίου ως προς τον περιβάλλοντα χώρο, την ηλιακή διαθέσιμη ακτινοβολία ανά προσανατολισμό όψεως, κ.ά,
  • Της θερμομονωτικής επάρκειας του κτηρίου με την κατάλληλη εφαρμογή θερμομόνωσης στα αδιαφανή δομικά στοιχεία αποφεύγοντας κατά το δυνατόν τη δημιουργία θερμογεφυρών, καθώς και την επιλογή κατάλληλων κουφωμάτων, δηλαδή συνδυασμό υαλοπίνακα αλλά και πλαισίου,
  • Της επιλογής κατάλληλων ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων υψηλής απόδοσης, για την κάλυψη των αναγκών σε θέρμανση, ψύξη, κλιματισμό, φωτισμό, ζεστό νερό χρήσης με την κατά το δυνατόν ελάχιστη κατανάλωση (ανηγμένης) πρωτογενούς ενέργειας.
  • Της χρήσης τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (Α.Π.Ε.) όπως, ηλιοθερμικά συστήματα, φωτοβολταϊκά συστήματα, γεωθερμικές αντλίες θερμότητας (εδάφους, υπόγειων και επιφανειακών νερών) κ.ά. και,
  • Της εφαρμογής διατάξεων αυτομάτου ελέγχου της λειτουργίας των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, για τον περιορισμό της άσκοπης χρήσης τους.

Η μελέτη ενεργειακής απόδοσης απαιτείται στην έκδοση νέων οικοδομικών αδειών και αποτελεί τον οδηγό για την κατασκευή νέων έργων υψηλής ενεργειακής απόδοσης.

Μελέτη ενεργητικής/παθητικής πυροπροστασίας

Είναι η μελέτη που καθορίζει την σύνθεση και τον σχεδιασμό του κτιρίου, τον τύπο των δομικών στοιχείων και των υλικών και το σύνολο των μέτρων εκείνων που πρέπει να παρθούν, ώστε να εξασφαλίζεται η έγκαιρη και ασφαλή διαφυγή του κοινού από το κτίριο σε περίπτωση συμβάντος, καθώς και η αποφυγή μετάδοσης της πυρκαγιάς σε άλλους χώρους ή άλλα κτίρια. Η μελέτη ενεργητικής/παθητικής πυροπροστασίας απαιτείται στην έκδοση νέων οικοδομικών αδειών.

Μελέτες ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων (Η/Μ)

Οι µελέτες ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων συνιστούν αυτοτελείς και ανεξάρτητες µελέτες, είτε αναφέρονται σε κτίριο, είτε σε συγκρότηµα κτιρίων, είτε σε κτιριακό έργο τµήµα οποιουδήποτε τεχνικού έργου. Οι μελέτες Η/Μ αποτελούν ύψιστης σημασίας μελέτες για την κατάρτιση και έκδοση μιας νέας άδειας δόμησης. Οι µελέτες εγκαταστάσεων πρέπει να παρέχουν τα αναγκαία τεχνικά στοιχεία και οδηγίες µε σκοπό να κατασκευστούν οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις του κτιριακού έργου µε άρτιο τεχνικοοικονοµικό τρόπο σύµφωνα µε τους προβλεπόμενους κανονισμούς και τις κατάλληλες προδιαγραφές. Πιο συγκεκριμένα στη μελέτη Η/Μ περιλαμβάνονται:

  • Μελέτες ύδρευσης αποχέτευσης
  • Μελέτη ηλεκτρολογικών ισχυρών ρευμάτων (φωτισμός πίνακες), ασθενών ρευμάτων (voice, data, συναγερμών) κτλ.
  • Μελέτη ενεργειακή κατά ΚΕΝΑΚ (θερμομονωτική επάρκεια κτιρίου)
  • Μελέτη θέρμανσης (Μονοσωλήνιο, Δισωλήνιο)
  • Μελέτης ενδοδαπέδιας θέρμανσης
  • Μελέτη κλιματισμού–ψυκτικών φορτίων
  • Μελέτες πυρασφάλειας (πυρόσβεση, πυρανίχνευση κτλ)
  • Μελέτες καυσίμου αερίου (φυσικό αέριο, υγραέριο)
  • Μελέτες ανυψωτικών συστημάτων (ανελκυστήρες ατόμων–φορτίων)
  • Μελέτες κολυμβητικών δεξαμενών (πισίνες)
  • Μελέτη βιολογικού καθαρισμού
  • Μελέτες κατανομής δαπανών θέρμανσης πολυκατοικιών

Μελέτη καύσιμου αερίου

Η μελέτη καυσίμου αερίου βασίζεται στην νομοθεσία και τους κανονισμούς του φυσικού αερίου και απαιτείται στην έκδοση νέων οικοδομικών αδειών. Ο κανονισμός καλύπτει τον άρτιο σχεδιασμό της εγκατάστασης φυσικού αερίου, την σωστή και ασφαλή κατασκευή, δοκιμή, θέση σε λειτουργία αλλά και την συντήρηση. Είναι πολύ σημαντικό να γίνει σωστά η μελέτη του αερίου έτσι ώστε μετά να γίνει η επιλογή του εξοπλισμού. Η μελέτη περιλαμβάνει όλα τα τεχνικά τεχνικά στοιχεία, τεχνική περιγραφή (στοιχεία αιτήσεως και αιτούντος, χρήση κτιρίου, συσκευές φυσικού αερίου, αερισμός χωρών εγκατάστασης συσκευών φυσικού αερίου, απαγωγή καπναερίων, υλικό και τρόπος κατασκευής εσωτερικής εγκατάστασης, όδευση σωληνώσεων και δικτύου, στοιχεία ασφαλείας δικτύου) υπολογισμοί σωληνώσεων δικτύου, προσδιορισμός διαμέτρου εξαρτημάτων, κατόψεις και αξονομετρικά σχέδια.

Μελέτη υδραυλικών εγκαταστάσεων και αποχετεύσεων

Η υδραυλική εγκατάσταση μιας κτιριακής μονάδας περιλαμβάνει το σύνολο των αγωγών και διατάξεων διανομής και απορροής του νερού χρήσης και το σύνολο των συστημάτων και διατάξεων θέρμανσης και μεταφοράς του ζεστού νερού χρήσης. Η μελέτη υδραυλικών εγκαταστάσεων και αποχετεύσεων απαιτείται στην έκδοση νέων αδειών δόμησης.

  • αγωγοί παροχής νερού χρήσης και απαγωγής ακαθάρτων
  • φρεάτια συλλογής υγρών αποβλήτων και όμβριων υδάτων
  • είδη υγιεινής
  • υδραυλικά εξαρτήματα
  • ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός κίνησης νερού χρήσης (βάνες, αντλίες κ.ά.)
  • θερμαντικά συστήματα (λέβητα, θερμαντήρα, ηλιακούς συλλέκτες κ.ά.)
  • δίκτυο διανομής (σωληνώσεις)
  • συστήματα αποθήκευσης (δοχεία αδράνειας)
  • ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός ρύθμισης των λειτουργιών θέρμανσης και μεταφοράς

Το σύστημα σωληνώσεων αποτελεί το σκελετό της υδραυλικής εγκατάστασης και η αρτιότητα και η αντοχή του εξασφαλίζουν υψηλή απόδοση και μεγάλο χρόνο ζωής στο σύνολο της υδραυλικής εγκατάστασης. Η σωστή επιλογή υλικών, ο τρόπος συναρμογής στα σημεία διακλάδωσης, η κατάλληλη χωροθέτηση και οι τεχνικές στερέωσης των αγωγών σε κατακόρυφες και οριζόντιες επιφάνειες απαιτούν άρτιο σχεδιασμό και εφαρμογή από εξειδικευμένους μελετητές και τεχνικούς.

Πιστοποιητικό Ελέγχου Κατασκευής (ΠΕΚ)

Με την ολοκλήρωση ενός κατασκευαστικού έργου εκδίδεται Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ-ενεργειακό πιστοποιητικό) και Πιστοποιητικό Ελέγχου Κατασκευής (ΠΕΚ). Το Πιστοποιητικό Ελέγχου Κατασκευής εκδίδεται από την υπηρεσία δόμησης (ΥΔΟΜ) μετά από τον τελικό έλεγχο του εκάστοτε ελεγκτή δόμησης. Τους ελεγκτές δόμησης τους καλεί ο επιβλέπων μηχανικός σε συγκεκριμένα στάδια του έργου και αυτοί προκύπτουν από κλήρωση μέσω του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Στοιχεία για τη διαχείριση των αποβλήτων (ΣΔΑ)

Κατά τις εργασίες κατασκευής ή κατεδάφισης ενός κτιρίου προκύπτουν κατασκευαστικά υλικά, που δεν επαναχρησιμοποιούνται αλλά καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής (Χ.Υ.Τ.Α.) ή αλλιώς υφίστανται εναλλακτική διαχείριση ως απόβλητα δόμησης και κατεδάφισης. Ακόμη και στην περίπτωση που αυτά τα υλικά ανακυκλωθούν, το πρόβλημα παραμένει, καθώς στη συνέχεια υποβιβάζονται σε κατώτερης ποιότητας προϊόντα, με αποτέλεσμα, σε επόμενο κύκλο, να καταλήξουν τελικά σε χώρους ταφής ως απορρίμματα. Συνεπώς, η επαναχρησιμοποίηση ή ανάκτηση υλικών και ενέργειας πρέπει να ορίζουν τις κατευθυντήριες γραμμές για τη μελέτη και κατασκευή ενός σύγχρονου κτιρίου “μηδενικών απορριμμάτων”. Για την έγκριση εκτέλεσης εργασιών (άδεια δόμησης/άδεια μικρής κλίμακας) απαιτείται πλέον να υποβληθούν στοιχεία για τη διαχείριση των αποβλήτων (ΣΔΑ). Όσον αφορά τα Στοιχεία Διαχείρισης Αποβλήτων (ΣΔΑ), οι παραγωγοί ΑΕΚΚ (απόβλητα εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων) υποχρεούνται, πριν από την έναρξη των οικοδομικών εργασιών ή των έργων τεχνικών υποδομών, να υποβάλλουν στην αρμόδια υπηρεσία δόμησης στοιχεία για την Εναλλακτική Διαχείριση των Αποβλήτων (ΣΔΑ) που θα παραχθούν από τη δραστηριότητά τους. Η ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων έχει περιβαλλοντικά οφέλη λόγω εξοικονόμησης ενέργειας και φυσικών πόρων, καθώς επίσης και κοινωνικοοικονομικά οφέλη.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σχέδιο και φάκελος ασφάλειας και υγείας του έργου (ΣΑΥ-ΦΑΥ)

Το Σχέδιο Ασφάλειας και Υγείας αποτελεί ειδική μελέτη σε θέματα Υγείας και Ασφάλειας εργοταξίων. Περιλαμβάνει τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στο συγκεκριμένο έργο, καθώς και κάθε άλλη προδιαγραφή που πρέπει να εφαρμόζεται στο εργοτάξιο, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας και να αποφευχθούν τα εργατικά ατυχήματα και οι επαγγελματικές ασθένειες. Το Σχέδιο Ασφάλειας και Υγείας του έργου απαιτείται στην έκδοση νέων οικοδομικών αδειών ή προσθηκών, στην έκδοση αδειών κατεδάφισης και για την έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας.